Alkohol Denat v kozmetiki

V zadnjem času se vedno bolj krepi zavedanje, kako pomembno je vedeti, katere sestavine vsebujejo izdelki, ki jih uporabljamo. To velja tudi za kozmetične izdelke, saj slednje nanašamo na kožo ali na lasišče. Vsi pa dobro vemo, da je koža naš največji organ, zato vsekakor ni vseeno, katere sestavine so v izdelkih za njeno nego.

V kozmetičnih izdelkih boste poleg drugih sestavin pogosto našli tudi alkohol denat oziroma tako imenovani denaturiran alkohol. Alkohol denat v kozmetiki se uporablja predvsem kot naravni konzervans, prisoten pa je v različnih izdelkih, kot so na primer:

  • vodice po britju,
  • kolonjske vodice,
  • dišave,
  • ličila,
  • izdelki za nego kože,
  • izdelki, ki se uporabljajo proti nastanku aken,
  • izdelki za nego las itd.

Različne vrste alkohola

Alkohol denat je ena od vrst alkohola, ki je lahko prisotna v kozmetičnih izdelkih oziroma izdelkih za nego. Zaradi tega ni dovolj, da je med sestavinami naveden le alkohol, saj tako ne vemo, za kakšno vrsto gre – lahko gre za etanol ali za kakšno drugo vrsto, ki ima drugačne učinke. Pred izbiro izdelka se je zato treba dobro pozanimati, kakšno vrsto alkohola vsebuje in kako ta učinkuje na našo kožo. Vsekakor pa je pri izbiri izdelkov pomembno vedeti tudi, v kakšni koncentraciji je dodana določena sestavina, saj se ta lahko od izdelka do izdelka razlikuje.

Zakaj se uporablja alkohol denat v kozmetiki?

Kot že rečeno, se alkohol denat v kozmetiki lahko uporablja kot naravni konzervans, poleg tega pa ima v kozmetičnih izdelkih tudi različne druge funkcije. V marsikateri izdelek je dodan predvsem zaradi svojega antimikrobnega učinka, saj razkužuje kožo. Uporablja se sicer lahko tudi kot topilo za eterična olja ali kot eno od sredstev za zmanjševanje viskoznosti tekočin.

Poleg tega pa se lahko uporablja tudi kot adstringentno sredstvo. Pri tem raziskave glede njegove uporabe v kozmetičnih izdelkih kažejo, da je njegova uporaba varna in da koži ne škoduje, zaradi česar lahko izdelke, ki ga vsebujejo, popolnoma brezskrbno uporabljate.