Polaganje kamna mora biti natančno

Natančnost pri delu je vsekakor zelo pomembna vrlina, kar še posebej velja za polaganje kamna. Če se tega dela lotimo natančno oziroma čim bolj precizno, bo rezultat veliko boljši, pa tudi veliko lepši. Končni rezultat je namreč zelo odvisen od tega, kako natančno je kamen položen. Zaradi tega si je za to delo vedno treba vzeti čas, saj bo le tako res dobro opravljeno. Tisti, ki se s takšnim delom ukvarjajo, pa vedo, da pri dobro položenemu kamnu zelo pomagajo tudi izkušnje s takšnim delom. Več ko ima mojster izkušenj, boljši bo končni rezultat in bolj boste z njim zadovoljni.

Polaganje kamna na tla

Najprej je treba ustrezno pripraviti podlago oziroma tla, nato pa sledi polaganje kamna nanjo. Kamni so običajno precej nepravilnih oblik, zato je pomembno, da se temu med delom sproti prilagaja tako, da je med posameznimi kamni čim manj prostora. Med njimi bo tako dovolj prostora le za fuge. Pri delu je tako potrebnega kar nekaj truda ter seveda natančnosti.

Poleg tega je treba pri delu upoštevati tudi to, za kakšno vrsto kamna gre, kakšna je njegova debelina, kako veliki so posamezni deli in podobno. Pomembno pa je tudi to, ali oblagamo tla v notranjosti ali zunaj. Zunaj bodo tla namreč običajno izpostavljena dodatnim dejavnikom, kot so spremembe temperature, zmrzal in podobno, kar je treba upoštevati tako pri izbiri kamna kot pri samem postopku polaganja, uporabi lepil in tako dalje. Zaradi tega je nujno potrebno imeti veliko znanja in izkušenj na tem področju.

Kamnita stenska obloga

Nekoliko drugače pa poteka polaganje kamna, če gre za stensko oblogo. Pri tem delu je prav tako pomembna velika natančnost, enako pomemben pa je ustrezen postopek. Marsikdo, ki se je tega dela lotil sam, je morda kasneje ugotovil, da ni najbolje opravil te naloge – velikokrat se namreč zgodi, da posamezni deli kamna začnejo odstopati od podlage ali drseti navzdol. Temu se lahko izognemo tako, da oblaganje stene zaupamo izkušenemu kamnoseškemu mojstru, ki bo svoje delo opravil tako, kot je treba.

polaganje kamna na steno