Prometna nesreča v tujini

Smo v tujini, poslovno ali iz osebnih razlogov. Zadnje, kar smo pričakovali ali česa bi si želeli, je prometna nesreča. Na domačih tleh bi najverjetneje situacijo videli drugače. Seveda v nobenem primeru ni prijetno, v tujini bo pa še manj. In ko se pripeti prometna nesreča v tujini, smo morda bolj zaskrbljeni in zmedeni, ker ne vemo, kako postopati.

Nesreča nikoli ne počiva, pravijo. In običajno se zgodi, ko najmanj pričakujemo in potrebujemo. Sicer ni nikoli pravi trenutek za nesrečo, pa vendar bi jo zagotovo lažje prenesli, če bi se nam ta zgodila doma oziroma v matični deželi. Tako pa smo v tujini in morda ne poznamo jezika. Da bo še vse slabše, pa ne vemo niti kako ravnati naprej. Nič hudega, če nismo prepričani, pokličemo policijo.

Tudi, če nam morda udeleženec nesreče ne želi izročiti osebnih podatkov in zahtev za zavarovalno polico. Lahko naredimo tudi nekaj fotografij, v primeru, da bi se druge udeleženec želel odpeljati.  Če pri zavarovanju imamo sklenjeno tudi asistenčno pomoč, je čas da kontaktiramo tudi to. Namreč, poskrbeli bodo za avtomobil, ne glede na to, kje se nahajamo. Ko pridemo domov, pa v vsakem primeru vložimo odškodninski zahtevek pri zavarovalnici, ki je pristojna za zavarovalnico povzročitelja.

Vsaka situacija od nas zahteva nekaj raziskovanja, morda truda in energije. Nekatere manj, druge več. Če se nam zgodi prometna nesreča v tujini, bomo morali biti še toliko bolj pazljivi. Vedno je dobra rešitev tudi klic policije, ki nam lahko pojasni, kako naprej. Nikakor pa ne odidemo s kraja nesreče, brez da bi sklenili dogovor z drugim udeležencem.

Nekatera pravila so v tujini enaka pri prometnih nesrečah, morda pa se kje razlikuje kakšna podrobnost. In je tako policijski zapisnik zanesljiva rešitev po prihodu domov. Bodisi želimo uveljavljati odškodnino oziroma vložiti zahtevek za odškodnino, ali pa se zgolj pri zdravniku prepričati, da nam nesreča ni pustila morebitnih telesnih poškodb in posledic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *